Kapcsolat:

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

MIÉRT válunk lassacskán Budapest 32. kerületévé ?

2009.11.22. 10:30 barkoricsi

 

Az elmúlt 20 évben az agglomeráció, különösen a Pilis-Budai térség felértékelődött, a népességszám ugrásszerűen nőtt. Több település gyakorlatilag összenőtt a fővárossal és egymással. Ezzel a települések lassan elveszítik azt a vonzerőt, ami miatt ide települtek a városi emberek. A megnövekedett gépkocsiforgalom, a sűrű beépítettség pedig a már korábban itt élők nyugodt életkörülményeit is veszélyezteti.

 

Érthető, hogy a városi forgatagból sokan a zöldbe, a kellemes környezetbe igyekeznek. Érthető, hogy a rendszerváltás utáni nehéz gazdasági helyzetben az önkormányzatok parcellázásban, a lakosság számának növelésében látták a fejlődés lehetőségét. Mindehhez viszont újra kellett volna gondolni az infrastruktúra és a helyi közszolgáltatások rendszerét. Érthető gazdasági okokból ez csak részben történt meg.

 

A népességnövekedés a helyi gazdaság fejlődése nélkül munkanélküliséget, vagy ingázást eredményez. E szempontból Pilisvörösvár viszonylag kedvező helyzetben van, a számos intézményen kívül több mint ezer vállalkozás ad munkát az itt élőknek. A térség többi településén viszont kedvezőtlenebb a helyzet, így az onnan kényszerűen ingázók a vörösváriak környezetét is terhelik.

 

A mennyiségi fejlesztés tehát önmagában nem megoldás. Az egyik terület fejlesztése több másik terület fejlesztésének szükségességét vonja maga után. Jól átgondolt fejlesztési koncepció nélkül a fejlesztés ördögi körré válik, és hosszú távú gazdasági ellehetetlenüléshez vezet. A nagy ívű fejlesztések ellenére az itt élők életkörülményei lényegesen romolhatnak.

 

Az LMP az emberléptékű fejlesztések támogatója. Sokmilliárdos, látványos „megaberuházások” helyett az átgondolt, decentralizált fejlesztési koncepciókat szorgalmazzuk.

 

A helyi gazdaság és a helyi szolgáltatások erősítését szeretnénk elérni. Így az ingázás és a munkanélküliség csökken, az emberek életkörülményei pedig javulnak.

 

Át kell gondolni a terület- és településfejlesztési koncepciókat, hogy a térség megőrizhesse eddigi vonzerejét.

 

A szükséges nagyobb léptékű beruházásokat (pl. közlekedésfejlesztés) úgy kell megvalósítani, hogy azok az itt élőket és a természeti környezetet a lehető legkevésbé zavarják.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpilisbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr11543234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minorita 2009.11.22. 22:26:17

Szerintem a megyei önkormányzatokat azért hozták létre, hogy a megyéket a maguk komplexitásában lássák, hogy figyeljék a megyék településeinek infrastrukturális ellátottságát, hogy a lehetőségek, az igények mentén decentralizált fejlesztéseket hajtsanak végre, és összehangolják a fejlesztési projekteket. Hát ezt valóban a megyében nem lehet látni, mert ha a fővárosi gazdasági adatokat kivennénk a megyéből, akkor sok esetben a megye mutatói rosszabb értéket mutatnának, mint sok más "elmaradottnak" tekintett megye, vagy régió. Az elmúlt 20 év fejlesztéseit az határozta meg, hogy milyen szine volt az adott önkormányzatnak, és ez harmonizált-e az éppen regnáló kormánnyal. Szóval ez nem mehet így, mert a jövő nem lehet a szinek kérdése és harca.
süti beállítások módosítása