Kapcsolat:

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Schiffer András Alkotmánybíróságnak küldött beadványa

2010.07.31. 23:13 barkoricsi

 

Tisztelt Alkotmánybíróság! 

 

Alulírott dr. Schiffer András (1357 Budapest, Széchenyi rakpart 19.) mint a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény (a továbbiakban: Abtv.) 1. § b) pontja és 21. § (2) bekezdése alapján indítványozom, hogy a tisztelt Alkotmánybíróság állapítsa meg, hogy a Kormány ügyrendjéről szóló 1144/2010. (VII. 7.) Korm. határozat 83. pontjában az „a Kormány tagjának kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas” szövegrész ellentétes az Alkotmány 2. § (1) bekezdésével, 35. § (2) bekezdésével, 39. § (1) és (2) bekezdésével, valamint 61. § (1) bekezdésével, ezért azt semmisítse meg. 

 

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 17. § (2) bekezdése szerint „[a] Kormány üléseiről hangfelvétel készül”. E törvényi rendelkezés nyelvtani értelmezése alapján egyértelmű, hogy szűkítő feltétel hiányában a Kormány ülésének egészéről hangfelvételnek kell készülnie.

 

Ezzel szemben a Kormány ügyrendjének támadott rendelkezése főszabályként „utólagos” hangfelvétel készítéséről rendelkezik, és a valós idejű hangfelvétel rögzítését csak három korlátozó feltétel együttes fennállása esetén, mondhatni kivételesen írja elő. Ilyen korlátozást a hivatkozott törvényi rendelkezés nem tesz lehetővé, ezért a támadott szövegrész ellentétes az Alkotmány 35. § (2) bekezdésével.

  

A 32/2006. (VII. 13.) AB határozat (a továbbiakban: ABH) szerint a Kormány ülésén elhangzottak közérdekű adatok, ezért „[a]z a lehetőség, hogy a kormány rövidebb-hosszabb ideig nem rögzíti a közérdekű információkat, ellehetetlenítve ezzel az információszabadságot, közvetlenül és jelentősen korlátozza az Alkotmány 61. § (1) bekezdésében biztosított közérdekű adatok megismerésének jogát. (...) A kormányülésekre vonatkozó dokumentálási kötelezettség az Alkotmány 8. § (2) bekezdése és a 61. § (1) bekezdése mellett következik az Alkotmány 2. § (1) és a 39. § (1) és (2) bekezdéseiből is. (...) csak az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályoknak megfelelő, formalizált szabályok szerinti közhatalmi döntéshozatal felel meg az Alkotmány 2. § (1) bekezdésének. A végrehajtó hatalmat gyakorló kormány felelősséggel tartozik azért, hogy a köz érdekében végzett tevékenysége, a döntéshozatal folyamata és a meghozott döntések megfelelnek e követelménynek. Ez a felelősség a parlamentáris kormányformából következően elsősorban az Országgyűléssel szemben jelenik meg. A testületi felelősséget nevesíti az Alkotmány 39. § (1) bekezdése, az egyes kormánytagok felelősségét pedig az Alkotmány 39. § (2) bekezdése.”

 

Mivel a támadott rendelkezés a Kormány üléséről készült, teljes hangfelvétel készítését csak kivételesen, három feltétel együttes fennállása esetén írja elő, a hivatkozott alkotmánybírósági döntés szerint közérdekű adatnak minősülő, a Kormány ülésén elhangzott információk rögzítése nem biztosított, ami az ABH szerint az Alkotmány 2. § (1) bekezdése, 39. § (1) és (2) bekezdése, valamint 61. § (1) bekezdésének sérelmére vezet. 

 

Budapest, 2010. július 29.

                                                                                

                                                                           Tisztelettel,

 

 dr. Schiffer András

                                                                          s.k. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpilisbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr672190201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása