Kapcsolat:

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

MIÉRT hagynak ki minket rendszeresen a bennünket érintő döntésekből?

2009.11.22. 10:29 barkoricsi

 

Ha lenne pártja a „nemszavazóknak”, akkor nagyon sok egyéni választókerületben megnyerhetné a választást, és az Országgyűlésben is az egyik legnagyobb frakcióval rendelkezne. Akik azt hiszik, hogy úgysem változtathatnak semmin, sokkal erősebbek, mint gondolnák.

 

Az elmúlt évek politikájára visszatekintve nem csodálkozunk azon, ha nagyon sokan hátat fordítanak a közéletnek, inkább nem foglalkoznak vele. Sokan úgy tiltakoznak, hogy visszatartják a szavazatukat. Ezt azért teszik, mert egyszerűen ahhoz a cirkuszhoz, ami jelenleg folyik az Országgyűlés falain belül és egyes önkormányzatokban, nem hajlandók a támogatásukat adni. És ez teljesen érthető.

 

Azonban tudni kell azt, hogy a távolmaradás passzívan mégis támogatást ad az elmúlt két évtizedben már sokszorosan lejáratódott korrupt politikai elitnek, amely miatt Magyarország a jelenlegi slamasztikába került. Azok a cinikus politikusok, akiktől a távolmaradással meg akarjuk vonni a bizalmat, a nem szavazásokat, az ajánlószelvények szemétbe dobását már régen „beárazták”. Ők nagyon is számítanak a passzivitásra.

 

A politikai élet erodálása mellett a passzivitás az, ami a mai politikai és gazdasági helyzethez vezetett. Sokakkal elhitették, hogy csak négyévente van rájuk szükség. Hogy máskor úgysem szólhatnak bele a döntésekbe. Mi hisszük és tudjuk, hogy ez nincs így. A civil szféra ezt már számtalan esetben bizonyította az elmúlt években.

 

A demokrácia alapja a nyilvánosság. Az LMP megalakulásától fogva minden lehetséges fórumon kiáll a közérdekű adatok nyilvánosságáért.

 

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az állampolgárok alapvető demokratikus jogaikkal tisztában legyenek.

 

Vissza kell adnunk az emberek érdeklődését a közügyek iránt. A tájékozatlan emberek nem tudnak élni demokratikus jogaikkal, mert nem tudják, min is kellene változtatniuk.

 

Az LMP az állampolgári aktivitást szorgalmazza. Hogy ki-ki képességei, tudása, érdeklődési köre szerint mind gyakrabban szóljon bele szűkebb és tágabb közösségének ügyeibe. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpilisbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr351543229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minorita 2009.11.22. 22:12:18

Az állampolgári aktivitás mellett nagyon fontos lenne, ha végre lenne akarat és elhatározás arra, hogy arra,amit létrehoztunk, amit demokratikus intézményrendszernek nevezünk végre működne is. Számos intézményt, ellenörző szervet tartunk fenn adóforintjainkból, s ezek a szervek, szervezetek nem elsősorban a dolgukat, hanem a mindenkori regnáló elit kiszolgálását tartját szem előtt. Határozott cél kell, hogy legyen, hogy ezek a szervezetek azért jöttek létre, hogy végezzék ellenörző, elemző, megállapító munkájukat pártoktól, politikai elitektől függetlenül, nem pedig fidesz, mszp, szdsz, stb.kiszolgálóivá kell válniuk, hanem létrehozásukkor megállapított feladataikat kell magas szakmaiság mellett, normatív módon ellátniuk. Ez az elmúlt 20 év nagy hiányossága, melynek látjuk hatásait, hogy tudni illik "hullanak a csontváz hegyek a szekrényből". Sajnos még nem tudjuk, hogy mik is vannak ott, de ez nehéz út lesz, mert a szekrénybe a jelenlegi pártok rakták.