Kapcsolat:

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöldút - zöld út a fenntarthatóságnak

2010.07.21. 08:42 barkoricsi

A zöldút mozgalom Észak-Amerikában és Európában terjedt el. Kontinensünkön a zöldutak fejlesztése folyamatos, az útvonalak kezdenek összefüggő hálózatot alkotni. Közép- és Kelet-Európa a rendszerváltás után, a civil szféra megerősödésével kapcsolódott be a kezdeményezésbe.

A természetvédelmi szemontok messzemenő figyelembevételével  - jellemzően helyi kezdeményezésre - olyan zöld folyosók alakulnak ki, melyek léptékükkel, körültekintő kialakításukkal összhangot teremtenek a turizmus és a helyi érdekek között. Alapvetően a nem motoros közlekedésre alapoznak. Ilyen a gyaloglás, kerékpározás, vízitúrázás, valaminta lovas turizmus. Ezzel nem csak a szelíd turizmus lehetőségét teremtik meg, hanem lehetőséget nyújtanak a helyi lakoságnak is a mozgásra, kikapcsolódásra. Egyes útvonalak - pl. kerékpárutak - közlekedési funkcióval is bírnak. A kapcsolódó marketing-tevékenység során a helyi gazdaságra, és a fenntarthatóságra koncentrálnak. Helyi termékeket, turisztikai és egyéb szolgáltatásokat mutatnak be a vendégeknek. Fontos szempont a helyi kulturális értékek, hagyományok megőrzése, bemutatása is.

Térségünk adottságai tálcán kínálták a lehetőséget, hogy kapcsolódjunk a mozgalomhoz. Ismert tény, hogy a Pilis vidékén a fent bemutatott útvonal-típusok kialakításához kiváló lehetőségeink kínálkoznak. A hegyek közti turistautak, a Duna-parti kerékpárút, a Szentendrei Duna-ág, mint vízitúrázásra alkalmas felület, vagy a térségben működő lovardák mind-mind csak részban kihasznált lehetőségek. Nem beszélve a kulturális értékekről, hagyományokról, vagy egyes helyek (Pilis, Dobogókő) évezredes szakrális jelentőségéről.

A Föld Szíve Pilisi Zöldút koncepciójának kidolgozása az elmúlt években kezdődött. Széleskörű összefogás alakult ki civilek, önkormányzatok, természetvédők és vállalkozások között. Egy, a közelmúltban elnyert Európai Uniós pályázati forrás segítségével pedig megkezdődhetett a munka látványos része. Töb létesítmény (pl. erdei pihenőhely) már elkészült, több pedig az elkövetkező hetekben lesz telepítve.

A későbiekben egy új, a mai technika által nyújtott lehetőségeket kihasználható eszközt is birtokba vehetünk. Ez egy GPS alapú készülék, melyet a túrára magunkkal hozva könnyen jutunk információhoz a bejárt területről. Nem kell majd fix útvonalat követnünk, a gép a GPS koordináták alapján, helyzetünknek megfelelően nyújt információt. Ez segítheti a navigációt, de az útvonal mentén lévő látnivalókról, szolgáltatásokról is naprakészan tájékoztat majd. Ha akarjuk, akár hangosan be is mondja a megközelített objektummal kapcsolatos információt nélkül, hogy a zsebünkből ki kellene vennünk a kütyüt. Ha pedig részletesebb bemutatásra van szükségünk, lekérhetjük a szöveges, vagy képi anyagot a készülékről. A rendszer okos telefonokkal is kompatibilis lesz, így ha ilyennel rendelkezünk, akár már indulás előtt, otthon letölthetjük rá az internetről az anyagot. Ha pedig nincs ilyenünk, akkor az útvonalak végein lévő Tourinform irodából kölcsönözhetünk egy készüléket, amit túránk másik végén adhatunk le.

Fentiekből látható, hogy a tchnika vívmányai, a fenntarthatóság és a helyi értékek-érdekek jól megférnek egymás mellett, ha egy programot körültekintően, az érdekeltek bevonásával valósítanak meg.

Bővebben a zöldutakról:

Az Ökotárs Alapítvány honlapján

www.zoldutak.hu

Föld Szíve Pilisi Zöldút

Hirek a Föld Szíve Pilisi Zöldútról az Időutazóban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpilisbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr122165373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása