Kapcsolat:

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyílt levél a Médiatanács elnökének

2011.01.15. 11:41 barkoricsi

NYÍLT LEVÉL A KLUBRÁDIÓ ÉS A KATOLIKUS RÁDIÓ ÜGYÉBEN
 
 
Szalai Annamária,

a Médiatanács elnöke

részére

 

 

Tisztelt Elnök Asszony!


Hamarosan súlyos veszteségek érhetik a magyar közéletet. Vasárnaptól frekvencia nélkül marad a Katolikus Rádió, februárban pedig elvesztheti budapesti frekvenciáját a Klubrádió. A két adó sorsa akaratukon kívül összekapcsolódott azzal, hogy ugyanarra a frekvenciára adtak be pályázatot - ám végül egyikük sem nyert. Talán egyetértünk abban, hogy mindkét rádiónak fontos szerepe van a magyar nyilvánosságban. Különböző értékeket képviselnek, különböző közösséghez szólnak, ezzel járulnak hozzá a sokszínű magyar nyilvánossághoz.

 

Nem tudom pontosan, hogy a médiarendszer átalakítása, a korábbi ORTT és az új Médiatanács bénázása, az egymást váltó politikai garnitúrák „betartása” vagy a különböző gazdasági érdekcsoportok lobbija milyen mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a két rádiót most az ellehetetlenülés fenyegeti. Nem értem, hogy a Klubrádiót miért kényszerítették arra, hogy egy új frekvenciára pályázzon, mint ahogy azt sem értem, miért nem kapta meg ezt a frekvenciát, ha egyszer megnyerte a pályázatot. Azt meg végképp nem értem, hogy ha a Klubrádió nem nyert a pályázaton, akkor a frekvenciát miért nem kapta meg a Katolikus Rádió. Felteszem, nem tudják ezt az a többszázezer hallgató sem, akik ezekben a rádiókban találták meg a közélet leghitelesebb hírforrását, és gondolom nem is különösebben érdekli őket. Egyszerűen továbbra is hallgatni akarják a kedvenc rádiójukat. Ezt a Katolikus Rádió hallgatói vasárnaptól már nem tehetik meg.

 

Tisztelt Elnök Asszony! Véleményem szerint ez a helyzet igazolja azokat az érveket, amelyeket a média világával kapcsolatos törvények vitájában az LMP képviselt. Továbbra is úgy gondoljuk, az államnak nem dolga, hogy kötelezettségeket írjon elő a sajtónak. Nem dolga, hogy hatóságilag ellenőrizzen mindenkit, aki csak él és mozog a sajtóban. Nem dolga, hogy fiatalkorúak által gyakorlatilag nem hallgatott rádiók zenei kínálatát vagy a magyar nyelvvizsga-bizonyítványok számát tanulmányozza. Sokkal inkább az lenne a dolga, hogy átlátható és kiszámítható módon gazdálkodjon az állami tulajdonban lévő frekvenciákkal. A nagy „médiacunamiban” – úgy látszik – erre már nem maradt elég figyelem.    

 

Tisztelt Elnök Asszony! Éppen ezért kérem, hogy a Médiatanács a lehető leggyorsabban találjon jogállami megoldást arra, hogy a Katolikus Rádió és a Klubrádió helyzete rendeződjön, és mindkét adó folytathassa munkáját, szolgálhassa a közönségét, és ezzel a magyar sajtószabadság ügyét.

 

 

Budapest, 2011. január 14.

 

 
Üdvözlettel:

 

Karácsony Gergely

frakcióvezető-helyettes, LMP

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpilisbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr382585324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása